Τράπεζες : Στο 0% το επιτόκιο καταθέσεων
- 15 Σεπτεμβρίου 2021
- Ioannis Dagkaris
- No comments
Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούσαν ένα βασικό και αξιόπιστο μέσο δημιουργίας εισοδήματος, για μικρούς αλλά και μεγάλους αποταμιευτές. Εκτός των τόκων, οι καταθέτες απολάμβαναν και την εγγύηση της τοποθέτησης των χρημάτων τους.
Με την ψήφιση του ν. 4370/2016 (“Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων (ενσωμάτωση Οδηγίας 2014/49/ΕΕ), Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων και άλλες διατάξεις”), οι αποταμιευτές/καταθέτες έχουν μερική ασφάλεια και στην κυριολεξία οι εργάτες, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, γενικά μικροί ή μεγαλύτεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται ως επενδυτές.
Οι τράπεζες σταδιακά μείωσαν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν (0%) και σε πολλές περιπτώσεις (κυρίως στα νομικά πρόσωπα) αντί επιτοκίου χρεώνουν και προμήθειες συντήρησης των λογαριασμών, στην ουσία χρεώνουν δηλαδή και φύλακτρα. Πολλοί μικροκαταθέτες λαμβάνουν ειδοποιήσεις από τις τράπεζες ότι οι λογαριασμοί τους κλείνουν διότι είναι ασύμφορη η διατήρησή τους. Με την τακτική αυτή οι τράπεζες στρέφουν τους πελάτες τους σε εναλλακτικές μορφές τοποθέτησης /επένδυσης, διότι αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από τις προμήθειες που χρεώνουν. Οι τραπεζικοί σύμβουλοι, οι οποίοι πιθανόν δεν έχουν καμία πιστοποίηση ή και σε πολλές ακόμη περιπτώσεις δεν είναι γνώστες του αντικειμένου, με την άγνοια του κινδύνου του ημιμαθούς, προτείνουν χρηματοοικονομικά προϊόντα με μεγαλύτερη απόδοση, αλλά με ρίσκο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αγνοώντας ότι οι πελάτες τους έχουν παντελή άγνοια και απλώς υπογράφουν τις μακροσκελείς συμβάσεις και τα ψιλά γράμματα.
Την ίδια στιγμή, η καθίζηση των επιτοκίων στρέφει όλο και μεγαλύτερο μέρος των αποταμιευτών στην αναζήτηση εναλλακτικών τοποθετήσεων για την προστασία του κεφαλαίου τους και την επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων.
Σημάδι ωρίμανσης της αγοράς αποτελεί η καταγραφή σταθερών εισροών σε τοποθετήσεις ασφαλιστικών προϊόντων, αμιγώς επενδυτικού τύπου ή μη, που συνδυάζουν την ασφάλιση με την αποταμίευση ακόμη και για τα μικρά εισοδήματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τοποθετήσεις σε επενδυτικά ασφαλιστικά προγράμματα αυξήθηκαν κατά 56,2% το πρώτο εξάμηνο του 2021, προσελκύοντας τοποθετήσεις 284 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αύξηση κατά 6,4% στα 637 εκατ. ευρώ κατέγραψαν και τα παραδοσιακά ασφαλιστήρια συμβόλαια, που συνδυάζουν την ασφάλιση ζωής με τη μακροπρόθεσμη αποταμίευση.
Η στροφή προς εναλλακτικές επενδύσεις ερμηνεύεται από την αυξημένη ρευστότητα που υπάρχει στο σύστημα, υποστηριζόμενη από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης της οικονομίας και την ανάκαμψη κρίσιμων κλάδων, σε συνδυασμό με την παγίωση των μηδενικών επιτοκίων στις καταθέσεις.
ΠΗΓΕΣ : Γεώργιος Δαλιάνης, Οικονομολόγος-Φοροτεχνικός.
Ευγενία Τζώρτζη – Δημοσιογράφος Καθημερινής.
Leave a Comment